23.10.11, by Lisa

Trick or treat?

Uskomatonta mutta totta.  Halloweenista on tullut yksi suosituimmista juhlapäivistä myös Suomessa Jack O’Lantern kurpitsalyhtyineen ja pelottavine naamiaisasuineen. Alun perin halloween tai ”all hallows’ eve” ei ole kuitenkaan peräisin yleisen luulon mukaisesti Amerikasta, vaan Englannista, Irlannista ja Skotlannista. Amerikkaan rieha rantautui irlantilaisten siirtolaisten mukana ja on Jenkeissä joulun jälkeen suosituin juhla.

Oletteko koskaan maistaneet aitoamerikkalaista  pumpkin pieta eli kurpitsapiirakkaa? Piirakka ei välttämättä ulkonäöllään hurmaa, mutta onnistunut pie on mitä lumoavinta herkkua tuoden jouluisia makuelämyksiä jo lokakuussa. Jenkkilässä asuessa tuli kokeiltua useitakin pumpkin pie –reseptejä. Siellä kurpitsasosetta saa kaupasta purkissa, mutta kyllä kurpitsa vaan kannattaa ostaa kaupasta kokonaisena ja nähdä vaiva soseen tekemiseksi itse. Samalla kannattaa taiteilla terävällä veitsellä se kurpitsalyhty naapurustoa naurattamaan.

Kurpitsapiirakan mausteisuuden kanssa sopivat nautittaviksi valkoinen portviini (esim. Quevedo White Port http://viinitalli.com/wines/quevedo-white-port/) tai korkean sokeripitoisuuden omaavat late harvest –jälkiruokaviinit (esim. Endrizzi Masetto Dulcis http://2010.endrizzi.it/interne/Masetto_Dulcis_vini.ashx?ID=937&IDV=3367 tai Blauensteiner Trockenbeerenauslese http://viinitalli.com/wines/blauensteiner-trockenbeerenauslese-1998/).

Bon Appétit –lehdestä löytyy mainioita jenkkiruokareseptejä. Aidon pumpkin pien ohje on löytyy täältä: http://www.bonappetit.com/recipes/2006/11/perfect_pumpkin_pie. Kuten sanottua, kannattaa ostaa kokonainen kurpitsa kaupasta ja keittää sen sisus soseeksi. Reseptiin tarvitaan noin 5 dl kurpitsasosetta. Mikäli haluat kokeilla jotakin tuunattua versiota, samaisesta lähteestä löytyy myös 28 muunlaista pumpkin pie -reseptiä. Kantsii kokeilla! Hauskaa halloweenia 31.10.!


takaisin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*