30.05.13, by Lisa

Malja juhlan ajalle!

Ihanaa, lähestyvä valmistujaisten ja lakkiaisten aika kertoo, että ollaan jälleen pitkästä aikaa kesän kynnyksellä! Moni juhlia järjestävä saattaa vieläkin arpoa tarjottavien juomien ja ruokien kanssa, joten tässä viime hetken pieniä vinkkejä.

Kuohuva kilisteltävä kruunaa juhlan kuin juhlan. Jos haluaa panostaa, kannattaa valita samppanjaa. Kuohuviinejäkin löytyy hyviä alle 15 euron hintaluokassa. Jos on tärkeää pihistää, kannattaa mieluummin laittaa enemmän rahaa kuohuviiniin ja sitten pihistää muista juomista.

Esimerkkinä kohtuuhintaisesta erinomaisesta Alkon valikoimassa olevasta kuoharista on uusiseelantilainen Lindauer Brut (10,54 €). Kuivaa sen olla pitää! Oma mielipiteeni on, että alle kympin kuoharit ja kotimaiset ”hedelmämehut” kannattaa jättää tällaisissa tilaisuuksissa Alkon hyllyyn. Esimerkiksi Cava-alueelta on Alkossa muutamankin erittäin ison bulkkituottajan viinejä, joihin tuntuu törmäävän vähän joka paikassa. Niin tunnettuja (=isolla rahalla markkinoituja) kuin ko. viinit ovatkin, niin valitettavasti niiden maulla ei hurmata (nimimerkillä: joo olen itsekin käynyt istumassa ko. tuottajien kellareiden hienoissa Hollywood-tyyppisissä esittelyjunissa, mutta valitettavasti junat ja viinin halpa hinta eivät korvaa laatua). Mutta jälleen täytyy muistaa, että viinihommat eivät ole ryppyotsaisten puuhaa, eikä oikeita vastauksia ole olemassakaan. Vain oma maku ratkaisee! Ja viiniä paljon tärkeämpää on juhlan aihe ja yhdessäolo läheisten kanssa.

Muutamia perusjuttuja:

  • yhdestä 0,75 litran pullosta kuohuviiniä tulee hyvin 7-9 lasillista
  • kuohuviinin ja valkoviinin tulee ehdottomasti olla kylmää (vähintään 3 tuntia jääkaapissa)
  • viinilasia pidetään AINA jalasta kiinni, ei lasiosasta (P.S. älä siis ota mallia Kauniista ja Rohkeista)
  • kuohuviinipulloa avatessasi älä tähtää kehenkään; kallista pulloa, pidä korkista kiinni ja kierrä pulloa pohjasta.

Kokeilin tässä yhtenä kertana aivan mieletöntä uutta kakkureseptiä. Olen juustokakkujen ystävä ja kokeiltua on tullut juustokakkuresepti jos toinenkin sekä kotimaisista että ulkomaisista lähteistä. Tämä ko. uusi resepti löytyi uudehkosta Maku-lehdestä (2/2012, www.maku.fi ) Marianne Heikkilän reseptinä. Kakusta tuli aivan mielettömän kauniin värinen, kiiltävä ja ennen kaikkea erittäin herkullinen. Muokkasin alkuperäistä reseptiä ihan pikkasen. Reseptissä oli alun perin purkki Valion maustettua rahkaa tuorejuuston ohella. Korvasin rahkan tuorejuustolla, lisäsin 100 g sulatettua valkosuklaata, vaniljaa sekä sokeria. Juustokakku olisi varmasti ollut hyvä tuolla rahkallakin, mutta hei miksi fuulata itseään, että 1 prk rasvaista rahkaa tekisi juustokakusta jotenkin keveämmän? Sillä ei ole mitään merkitystä, ellei sitten aio syödä koko kakkua kerralla. Ruisjauhot pohjassa tekivät tosi kivan ja rapean säväyksen.

Juustokakun kanssa maistuu hyvin jäännössokeria sisältävä viini, esim. Riesling Auslese tai Reserva Ruby port. Kysy näitä Alkosta, tai ravintola-asiakkaat, esim. meiltä Paulinshofin Riesling Auslese 2005 (http://www.viinitalli.com/wine/?wineId=101) tai Quevedon Reserve Ruby http://www.viinitalli.com/wine/?wineId=78.

Ja tässä vielä se resepti:

POHJA:

100 g voita

2 dl ruisjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

½ dl vehnäjauhoja

½ dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 muna

TÄYTE:

500 g mustikoita

1 dl vettä

6 liivatelehteä

4 dl vispikermaa vatkattuna

600 g tuorejuustoa (ei kevyttä)

100 g valkosuklaata sulatettuna

1,5 dl sokeria

vaniljaa rouhittuna tai tangosta

½ dl sitruuunamehua

KORISTEEKSI:

1 rasia pensasmustikoita tai muita tuoreita marjoja ja yrttejä

 

Kuplivia hetkiä ja onnea valmistuneille!

Lisa


takaisin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*