30.11.12, by Janne

Joulunajan viini? – Portviini!

Paljon spekuloidaan, hehkutellaan ja suositellaan erilaisia viinejä pikkujouluun, holiday seasonille, joulukaloille, joulupöytään, moderniin joulumenyyseen jne 디모 풀버전 다운로드. Kaikki on asiassaan varmasti oikeassa, mutta on olemassa vain yksi viini, joka on juuri tämän kauden viini – portviini. Kaikki muut menevät nyt ja useimmiten myös muulloin viinin kumppanin osuessa kohdalleen, mutta portviini, se loistaa parhaiten juuri nyt 다운로드.

Ei mennä tuon jalon juoman historiaan, mutta yksi karkea juttu on hyvä ymmärtää porteista puhuttaessa – tai ei tämäkään maailmaa kaada, sillä Oscar Quevedon kanssa reissaillessa huomattiin, ettei Suomen vuoden hovimestari eikä portviinikirjan kirjoittajakaan oikein osannut tätä yhtä asiaa… On olemassa Tawnyja ja Rubyja 무한 도전 레전드 팩 다운로드. Tawnyt ovat olleet tynnyrissä ja Rubyt tankeissa ja pullossa. Tawnyja on reserveä, eri vuosikymmeniä kypsytettyjä ja colheitoja – vuosikertatawnyja 다운로드. Rubyja on reservea, Late Bottled Vintage, Single quinta ja Vintage – vuosikerta. Ei ole kovin hankalaa, hauskaa on, että Tawnyt sopivat erilaisiin tilanteisiin kuten Rubyt, ja toisaalta jotkut vannovat Tawnien nimeen, toiset taas ovat Ruby-miehiä/naisia 마이 리틀 히어로.

Portit siis sopivat kauteen, tyypistä riippumatta, eikä tässäkään ohjeisteta milloinka mitäkin, kuten tuntuu olevan useimpien kauden viinisuositusten henki 원아워 원라이프 다운로드. Port sopii näillä keleillä, näillä bileillä, hämärässä tai takkatulen ääressä, aperitiivinä tai avecina. Mutta ohessa pari juttua mitkä toimii varmasti: Colheita ja Vintage – ei ’vaadi’ mitään, parhaiden tuotteiden kompleksisuus useimmiten kärsii kahvista, jälkiruuasta tai sikarista maven nexus. Toki poikkeuksia on, mutta hienoa vuosikertaporttia ei pidä ainakaan latistaa yhdistelemällä.

Kun haluaa kumppania juustoille, portit ovat monipuolisia 캐드 피카츄 다운로드. Kypsytetyille Suomijuustoille (esim. Armas-perhe) White port tai kevyt Tawny – valkoisella en tarkoita niitä Alkosta saatavia sokeroituja viinateejuomia 성경과찬송무료 다운로드. Quevedo on (tässäkin tyylissä) paras. Yleisesti pidempään kypsytetyille juustoille kautta linjan Tawnyt toimivat, mutta jouluna sinihomejuuston (kuten Stilton) kaveri on Ruby samsung allshare download. Pähkinäiset piirakat ja jälkiruuat yleensäkin komppaavat Tawneja, kun taas intensiivinen suklaisuus sopii Rubylle. Keskisuklaisen jälkiruuan huikea kumppani on Rose Port (siis Quevedo), asiasta lisää Christina Suominen (Ravintola C) tai Timo Hannula (Demo). Rose porteissa on suuria eroja ja ainoastaan Quevedo on makeudeltaan hillitty, alkoholin kanssa erinomaisessa balanssissa ja huikean hedelmäinen.

Quevedo on siis pieni/keskikokoinen portviinituottaja, joka tunnetaan hieman vähemmän sokeria (joka siis tulee vain rypäleestä) ja alkoholia sisältävistä portviineistään verrattuna suurten talojen eli siis bulkkiporttiviineihin, joita Suomessakin perinteisesti myydään Alkossa ja ravintoloissa. Port-kulttuuri on Suomessa sen verran nuorta, että toisin kuin muissa viineissä, porteissa ei vielä tajuta, että suuret talot ostavat rypäleet, tekevät tehtaissa bulkkia Portviini-instituutin säännöksiä hipoen, kun taas pienet talot keskittyvät ’winemakingiin’ ja laatuun. Onneksi johtavat sommelierit näyttävät suuntaa asiakaspalautteen myötävaikuttaessa ja helmet kuten Quevedo osuvat jatkossa yhä useampien onnellisten huulille.

Portviinin liukastamaa joulunodottelua kaikille koti-konössööreille – paikasta ja tuotteesta riippumatta!

 


takaisin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*